DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ
03 Aralık 2020

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

Dünya İnsan Hakları Günü nedir? Sorusu, vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. 1948 yılından bugüne kadar din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin vatandaşların hakları korunmaya devam ediliyor. Her yıl 10 Aralık'ta çeşitli etkinlikler düzenlenerek bugünün anlam ve önemi yaşatılır. Okullarda öğrenciler bugüne özel panolar, resimler yaparlar. Dünyanın değişik bölgelerinden çeşitli hukuki ve kültürel geçmişe sahip temsilciler tarafından hazırlanan Beyanname tüm vatandaşlar içindir. Peki Dünya İnsan Hakları Günü nedir? Nasıl ortaya çıktı? İşte, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü hakkında bilgiler…

 

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ NEDİR? 10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ HAKKINDA BİLGİ!

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde insan hakları açısından yaşanan farklı sorunlara dair farkındalık ve duyarlılık oluşturmayı hedefliyor. Haberimizde, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü hakkında bilgilere erişebilirsiniz.


DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ NEDİR? NASIL ORTAYA ÇIKTI?

II. Dünya Savaşı'ndan sonra dünyadaki devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleştiler. İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948'de hazırlandı ve 10 Aralık 1948'de Genel Kurulun Paris'te yapılan oturumunda kabul edildi. Oturumda, 6 sosyalist ülke bu ilkelerin bazılarının "Burjuva sınıfından olan insanların sınıf çıkarını koruduğu ve işçi sınıfının egemen sınıflarla uzlaşmak zorunda bırakacağı" gerekçesiyle çekimser kaldı. Bildiri, bu çekimser ülkeler ile Suudi Arabistan ve Güney Afrika Birliği dışında kalan ülkelerin oylarıyla kabul edildi.

1948'de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, "insan haklarının anayasası" olarak tanımlanır. İnsanın doğuştan sahip olduğu kişisel hak ve özgürlükleri tanımlar, her insanın yasa önünde eşit olduğunu, işkenceye, kötü muameleye ve onur kırıcı cezalara tabi tutulamayacağını ilan eder. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi yolunda uluslararası toplum tarafından sürdürülen çabalara yol gösterici işlevini bugün de sürdürür.



Dünya İnsan Hakları Günü nedir? 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü hakkında bilgi!

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ HAKKINDA BİLGİ

İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948'den bu yana her 10 Aralık'ta kutlanan gündür. II. Dünya Savaşı'ndan sonra dünyadaki devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleştiler. İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948'de hazırlandı ve 10 Aralık 1948'de Genel Kurulun Paris'te yapılan oturumunda kabul edildi.

Oturumda, 6 sosyalist ülke bu ilkelerin bazılarının "Burjuva sınıfından olan insanların sınıf çıkarını koruduğu ve işçi sınıfının egemen sınıflarla uzlaşmak zorunda bırakacağı" gerekçesiyle çekimser kaldı. Bildiri, bu çekimser ülkeler ile Suudi Arabistan ve Güney Afrika Birliği dışında kalan ülkelerin oylarıyla kabul edildi.