10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Etme günü
23 Mayıs 2022

10 Mayıs Dünya Sağlık için Hareket Et Günü

10 Mayıs Dünya Sağlık için Hareket Et Günü
10 Mayıs Dünya Sağlık için Hareket Et Günü çok sayıda ülkenin katılımı ve Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) desteğiyle belirlenmiş bir gün olup temelde küresel bir girişimdir.

Dünya nüfusunun daha sağlıklı bir yaşamı benimsemesi hedefiyle çalışan çeşitli toplulukların öncülüğünde başlatılmıştır. Yerel kuruluşların katılımıyla fiziksel aktivitenin önemi ve faydaları hakkında bilinçlendirme ve teşvik çalışmalarını esas alır.

Hareket etmek, fiziksel ve ruhsal sağlığın korunmasında, geliştirilmesinde ve bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde en temel araçlardan biridir. 10 Mayıs Dünya Sağlık için Hareket Et Günü, fiziksel aktivitenin teşvikini, toplumsal bir sorumluluk olarak ele alma gerekliliği üzerine çalışır.

Küresel bir girişim olan bu özel gün, fiziksel aktiviteyi eğlenceli hale getirerek günlük yaşantımıza dâhil etmenin ipuçlarını ve sağlık yararlarını hatırlatır. Ev, okul ve işyeri gibi yaşamın her alanında ne kadar yoğun bir gün geçirirsek geçirelim, kısa süreli molaları değerlendirmeyi, hareketsiz kalmış bir yaşama hareket katmayı ve egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirmeyi unutmayalım.

Daha Az Otur, Daha Çok Hareket Et konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Fiziksel Aktivitenin Önemi

Dünya nüfusunda önemli bir sorun haline gelen hareketsizlik, kalp, eklem ve kas, beyin, bağışıklık ve ruhsal sağlık başta olmak üzere toplumların sağlığında olumsuz etkilere neden olmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre;

  • Dünyadaki yetişkin nüfusun dörtte birinden fazlası (1,4 milyar yetişkin) yeterli ölçüde aktif değil.
  • Dünya genelinde her 3 kadından 1’i ve her 4 erkekten 1’i sağlıklı kalmak için yeterli fiziksel aktiviteyi yapmıyor.
  • Dünya genelinde 2016 verilerine göre 11-17 yaş arası ergenlerin %81’i fiziksel olarak inaktif yani hareketsiz.

DSÖ, fiziksel aktiviteyi günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır.

Düzenli fiziksel aktivite, başlıca bulaşıcı olmayan hastalıkların (BOH), yani kalp hastalığı, inme, diyabet, meme ve kolon kanserinin önlenmesi ve tedavisi için koruyucu bir araçtır. Ayrıca hipertansiyon, aşırı kilo ve obezite gibi diğer önemli bulaşıcı olmayan hastalıkların risk faktörlerini önlemeye yardımcı olur. Fiziksel aktivite ruh sağlığını geliştirme, demans başlangıcında gecikme, yaşam ve refah kalitesinin artması ile ilişkilidir. Sağlığın yanı sıra fiziksel aktiviteye katılımın artırılmasının birden fazla sosyal ve ekonomik faydası vardır.

10 Mayıs Dünya Sağlık için Hareket Et Günü

Fiziksel Aktivite Önerileri

Günlük yaşamda aktif olmak, sağlıklı bir yaşamı benimsemek ve hastalık risklerini önlemek anlamına gelir. Yeterli fiziksel aktivitenin sınırı, her yaş ve sağlık koşuluna göre değişiklik gösterse de ortalama haftada 150 dakika hareket etmek demektir. Haftada 3 gün 50 dakika ya da haftada 5 gün 30’ar dakika şeklinde uygulanabilir.

10 Mayıs Sağlık için Hareket Et Günü kapsamında tüm dünyada farkındalık amaçlı birçok etkinlik düzenlenmektedir. Fakat içinde bulunduğumuz pandemi koşulları göz önünde bulundurulduğunda “Sağlık için Hareket Et” deyişi yerini “Sağlık için Evde Kal” çağrısına bıraktı. Yeni normalde fiziksel aktivite kavramı, her zamankinden daha farklı olsa da hareketi bırakmamak gerektiğini unutmayalım.

  • Dışarı çıkabildiğiniz süreleri iyi değerlendirmeye çalışın. Bisiklete binmek, yürüyüş ve koşu bu süreçte yapabileceğiniz en iyi açık hava aktiviteleridir.
  • Zamanın çoğunu evde geçirdiğiniz için ev içinde aktif kalmaya çalışın. Çalışma saatlerinde 15’er dakikalık molalar vererek egzersiz yapabilirsiniz. Telefonla konuşurken yürüyebilirsiniz.
  • İşe gidip gelmeye devam ediyorsanız, bir durak erken inin. Arabanızı uzağa park edin ve asansör yerine merdiven kullanın.
  • Yoga, pilates, denge ve kuvvet egzersizleri, ev içinde kolaylıkla yapılabilir. Keyif alabileceğiniz bir egzersiz türünü belirleyip harekete geçin.
  • Dışarı çıkamadığınız zamanlarda evde yürüyün.
  • Ev işi yapın. Temizlik ve yemek gibi işler, sizi oturmaktan alıkoyarak aktif kalmanızı sağlar. Aynı zamanda temiz ev ve düzenli yapılan yemekler farklı sağlık yararları da sağlar.
  • Küçük çocuklar ve gençler için evde egzersiz zamanları oluşturup hedefler belirleyebilirsiniz. Dans etmek, denge egzersizleri yapmak, hareketli oyunlar oynamak, çocukların aktif kalmalarını sağlar.